ANDRAHANDSUTHYRNING - SÅ FUNKAR DET

Det spelar ingen roll till vem man hyr ut. Det räknas som en andrahandsupplåtelse även om andrahandsupplåtelsen sker till bostadsrättshavarens föräldrar eller barn. Det räknas som en andrahandsupplåtelse även när lägenheten lånas ut gratis. Tillstånd måste alltid sökas hos styrelsen.

När en ansökan om andrahandsuthyrning kommer in ska bostadsrättsföreningens styrelse ta ställning till den. Bostadsrättsföreningen ska ta ställning till två saker vid prövningen av ansökan. För det första ska bostadsrättsföreningen ta ställning till om bostadsrättshavaren har skäl för att hyra ut sin lägenhet i andra hand. För det andra ska bostadsrättsföreningen fundera över om det kan vara befogat att säga nej till ansökan, även om skälen för uthyrning är tillräckliga.

Styrelsen får inte beakta andrahandshyresgästens ekonomi vid tillståndsprövningen. Det är alltid bostadsrättshavaren som är ekonomiskt ansvarig gentemot bostadsrättsföreningen.

Vad som brukar betraktas som skäl för att hyra ut sin bostad i andra hand är exempelvis:

  • Arbete eller studier på annan ort, provsamboende, sjukhusvistelse, fängelsevistelse eller uthyrning till närstående under en tillfällig period.
  • Likaså bör det om en bostadsrätt är svårsåld föreligga skäl under en övergångsperiod.

Tidigare krävdes beaktansvärda skäl för att få hyra ut i andra hand. Sedan den 1 juli 2014 räcker det med att bostadsrättshavaren har skäl för andrahandsupplåtelse.

Samtycke till andrahandsupplåtelse kan vägras om bostadsrättsföreningen har befogad anledning. Även om det finns skäl kan bostadsrättsföreningen alltså ha rätt att vägra tillstånd för andrahandsupplåtelse.

  • Om andrahandsuthyrningen har pågått eller ska pågå under väldigt lång tid kan bostadsrättsföreningen ha en befogad anledning att neka.
  • En annan befogad anledning att neka kan vara att bostadsrättsföreningen är liten och är i behov av engagerade och aktiva medlemmar.

Styrelsen kan vara mer generös än vad lag och praxis föreskriver avseende tillstånd för andrahandsupplåtelse. Innan styrelsen bestämmer sig för att vara frikostigare med tillstånd för andrahandsuthyrning än vad hyresnämndens kriterier tillåter bör styrelsen tänka igenom vilken policy som ska gälla framöver. Det är viktigt att alla liknande ansökningar om tillstånd behandlas på ett likartat sätt. Det är också viktigt att styrelsen i bostadsrättsföreningen tänker på att en väldigt hög andel andrahandsuthyrningar i bostadsrättsföreningen kan få konsekvenser för möjligheterna att få de boende att engagera sig i bostadsrättsföreningen, såväl som ledamöter i styrelsen som på städdagar.

Från den 1 juli 2014 har bostadsrättsföreningen rätt att debitera bostadsrättshavare som hyr ut sin lägenhet i andra hand en avgift för andrahandsupplåtelsen. En förutsättning för det är dock att det framgår av stadgarna att en sådan avgift får tas ut.

Om bostadsrättsföreningens styrelse nekar tillstånd till andrahandsuthyrning så kan bostadsrättshavaren överklaga beslutet till hyresnämnden, vars beslut inte kan överklagas.

Tillstånd för andrahandsuthyrning brukar beviljas för ett halvår eller max ett år i taget. Därefter får den som önskar fortsätta hyra ut sin lägenhet komma in med en ny ansökan om andrahandsuthyrning. Denna ansökan behöver bland annat innehålla de skäl som bostadsrättshavaren har för fortsatt andrahandsupplåtelse.